Arja Saijonmaa vill lyfta fram Georg Malmstén i rampljuset

08.09.2020 kl. 18:27
Nu kan Svenska Teatern och Avanti! avslöja att sångerskan Arja Saijonmaa kommer att vara en av solisterna i konsertföreställningen ”Georg Malmstén & HumppAvanti! – Ta de´ lugnt alla tider” med tre tvåspråkiga föreställningar på Stora scenen den 16 och 17 oktober. Arja Saijonmaa är full av iver över att få framföra sånger ur Malmsténs mångsidiga repertoar.
- Det är en stor glädje att få vara med i den här otroliga ensemblen och på den här fantastiskt vackra teatern.

Vi träffade Arja Saijonmaa för en kort intervju då hon anlände till Helsingfors från sitt sommarställe i S:t Michel.  Solen skiner. Det är en mycket het dag i slutet av augusti. Arja kommer till Svenska Teatern med ett brett leende. Hon har visserligen varit på teatern tidigare men aldrig varit med i en hel föreställning och nu är hon alltså det stora affischnamnet. Hon är dock ödmjuk inför uppgiften och vill inte se sig som stjärnan i gänget.  

- Jag är glad att jag fått en inbjudan. Vi är ju fyra sångsolister och jag kommer att få underbara sånger att sjunga. När de ringde mig från Svenska Teatern så jublade jag över att få vara med och kartlägga ett nytt område i Finland.
- Det är underbart! Det är lite historiskt för mig. Det är första gången jag på något sätt står på gränsen mellan Sverige och Finland och bygger broar och det är härligt.

Arja Saijonmaa framhåller att hon vill lyfta fram ett porträtt av Malmstén som en mångsidig sångare och kompositör. Under intervjun gör hon ofta jämförelser med Evert Taube.

Det är verkligen på tiden att Georg Malmstén får en synlig plats i rampljuset. Han var ju tvåspråkig finlandssvensk, men i mitt liv har han figurerat genom barnmusiken han skapade på finska. Men också på den finska schlagerhimlen har han oförglömliga berättelser och visor. Trots det vet vi så lite om Malmstén.  

Saijonmaa är en mästare på att tolka stora namn och sätta sin egen prägel på det hon framför. Det går inte att ta miste på hennes entusiasm att ta itu med Malmstén.   

- Vi har inte riktigt givit Malmstén den plats i Finland som han är värd. Jag har kämpat hela mitt liv för att föra fram mellanområdet kring det högklassiska och den lättare musiken. Det fanns till exempel ingen plats för Theodorakis i Finland då jag kom med den musiken. Det är också förklaringen varför jag gled in i Sverige där man sedan länge har tagit den typen av underhållning mer seriöst. Men jag tycker att man i Finland kommer allt närmare. Det är verkligen roligt att göra denna konsert.

Saijonmaa berättar hur hon vuxit upp med Malmsténs barnsånger men att hon egentligen inte känner till hans breda repertoar. Att få framföra sånger ur hans repertoar med Avanti får henne att lysa av iver.

- Jag har jättestora förväntningar på konserten. Jag är verkligen hedrad, lycklig och glad att jag äntligen får uppträda med Avantti. De är Finlands bästa musiker som behärskar både den klassiska musiken men också musik som vi med den här produktionen utforskar. Jag hoppas att vi tillsammans kommer att skapa en riktig Malmstén-boom, skrattar hon.

MER OM FÖRSETÄLLNINGEN / KÖP BILJETTER

Text: David Lindström, Affischfoto: Pressbild av Peter Knutson från http://saijonmaa.com/

Lyssna till Arja Saijonmaa...

...när hon sjunger en Kohtalokas samba, en sång av Georg Malmsten. Hon har också framfört på sången på Hamburger Börs, men då med Lars Huldéns svenska text.

 

 

 

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close