Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

Fyra skådespelare om sina roller i Joakim Groths nya pjäs

26.02.2020 kl. 17:43
I HBL:s bilaga gav fyra av Svenska Teaterns stjärnskådespelare sin syn på arbetet med Joakim Groths pjäs VI ÄR BARA MÄNSKOR. Hur är det att spela personer som på riktigt levt nära författaren och regissören Groth?

Riko Eklundh, du spelar Joakim Groth på scenen. Hur känns det?
- Det är en utmaning. Först kändes det märkligt, men så småningom började det kännas riktigt roligt. Det här är faktiskt första gången vi jobbar ihop. Lite intressant att våra vägar inte mötts då jag redan jobbat 30 år som skådespelare.  Det ju förstås en tolkning av Groth som jag gör. Jag är och kan inte vara han, men gestalten ska ändå vara igenkännbar. 
Det blir en sorts dubbelpremiär för mig och konstnärsjubileum på samma gång. 

Vad handlar Vi är bara mänskor om, enligt dig?
- Om meningen med livet: vår vardag, de små händelserna, våra möten, vem vi umgås med, familjen, kärleken – allt det kan i sig vara meningen med livet. Det är också en tragisk historia, med cancer och självmord. Men också det sorgliga hör livet till och kan te sig tragikomiskt på avstånd. Vi söker ofta meningen med livet längre ifrån, som om det vi har inte räcker till. Men ofta räcker det med det man har, bara man inser det.


Nina Hukkinen, du spelar Groths egen mamma. Berätta!

- Det är rätt emotionellt för mig.  Jag har jobbat mycket med Joakim, och jag tycker om att jobba med honom. Av alla regissörer är det Joakim jag har jobbat mest med. Jag lärde känna honom i min första produktion här i huset,  En dåres försvarstal 1992, då jag ännu studerade.

I en intervju för Jeanette Björkqvist, säger Hukkinen såhär:
- Det är väldigt speciellt att ha blivit vald att spela Maria. Hon var en människa som pojkarna Groth miste tidigt. Men innan det levde hon och jag kommer att göra den rollen med vördnad och respekt. Maria var levnadsglad, äventyrslysten och sprallig. En människa som det är lätt att bli förtjust i, säger Hukkinen. 


Niklas Åkerfelt spelar Joakim Groths pappa
-  Jag har jobbat med Joakim endast en gång då han inte själv skrivit texten han regisserat. Det behändiga i Vi är bara mänskor är att ha en regissör som samtidigt är ett författarfacit. Man kan fråga mer ingående sådant man inte kan fråga om en fiktiv text, och samtidigt få mer ingående svar. Joakim Groth är  en väldigt behaglig regissör. Väldigt möjlig och kommunikativ.


Sophia Heikkilä gör två starka kvinnoporträtt i Vi är bara mänskor
- Att få leva sig in i epokerna genom kostym och hår är en ljuvlig resa. Joakim som regissör är jättetrygg, inte minst för att han är vår levande faktabank och har svar på alla våra frågor. Han vet vad han vill ha, men ger samtidigt skådespelarna frihet att skapa karaktärerna själv.

LÄS YLES INTERVJU MED JOAKIM GROTH:


 

Läs mer om VI ÄR BARA MÄNSKOR / Köp biljetter

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close