Information med anledning av coronaviruset. Läs mer

SENASTE PRESSRELEASE

 

PRESSMEDDELANDE 13.3.2020 kl 17:30

Svenska Teatern inhiberar alla föreställningar 16.3-13.4.

LADDA PRESSMEDDELANDE/LATAA TIEDOTE

Svenska Teatern inhiberar alla föreställningar mellan 16 mars och 13 april för att hindra spridningen av coronavirusepidemin. Fredagens och lördagens (13-14.3) föreställningar av The Play That Goes Wrong spelas normalt med begränsat publikantal. Svenska Teatern agerar i enlighet med rekommendationer givna av Statsrådet, THL och Regionförvaltningsverket, och har utöver det beslutat att inhibera föreställningar.

Publiken får byta sina biljetter till senare föreställningar, till en voucher som är giltig t.o.m. 31.5.2021, eller be om ersättning. På grund av situationen är vår kundbetjäning ytterst belastad. Byten av biljetter kan göras fram till 29.5.2020, vilket betyder att det inte är bråttom med biljettbyten. Svenska Teaterns kundservice kommer att vara i kontakt med de kunder som köpt biljett till föreställningarna i fråga. Svenska Teatern meddelar om situationen på sin hemsida så fort det finns ny information.

Presskontakt: teaterchef Joachim Thibblin

Svenska Teaternin näytännöt 16. maaliskuuta ja 13. huhtikuuta välisenä aikana perutaan koronavirusepidemian leviämisen ehkäisemiseksi.

Perjantain ja lauantain (13.-14.3.) The Play That Goes Wrong näytökset järjestetään normaalisti rajoitetulla katsojamäärällä. Svenska Teatern toimii Valtioneuvoston, THL:n ja Aluehallintoviraston suositusten mukaisesti ja on sen lisäksi päättänyt perua näytöksiä.

Katsojat voivat vaihtaa lippunsa myöhemmin järjestettäviin näytäntöihin, 31.5.2021 asti voimassa olevaan voucheriin tai pyytää rahansa takaisin. Tilanteesta johtuen asiakaspalvelumme on nyt poikkeuksellisen ruuhkainen. Lippuvaihtoja voi tehdä 29.5.2020 saakka, joten kiirettä lipunvaihdolle ei ole. Svenska Teaternin asiakaspalvelu tulee olemaan yhteydessä asiakkaisiin, jotka ovat ostaneet lippuja ko. näytöksiin. Svenska Teatern viestii tilanteesta verkkosivuillaan heti kun uutta tiedotettavaa tulee.

Mediayhteydenotot: teatterinjohtaja Joachim Thibblin,Pressmeddelande 6.11

Mikaela Hasán och Christel Pettersson fick årets Skillnaden-pris

Ladda pressmeddelande


PRESSMEDDELANDE 17.10 - FRITT FÖR PUBLICERING

Vi är bara mänskor - urpremiär 4 mars på Stora scenen

Joakim Groth sätter upp sin tionde
pjäs på Svenska Teatern

- Det blir en avskedsföreställning

LADDA PRESSMEDDELANDET

 

PRESSMEDDELANDE 16.8 - LEHDISTÖTIEDOTE 16.8.

Svenska Teatern REPERTOAR 2019/2020
OHJELMISTO 2019/2020

LADDA PRESSMEDDELANDE MED HELA REPERTOAREN
Tässä on Svenska Teaternin tarjonta näytäntökaudelle 2019/2020:  LATAA TIEDOTE 

.


LEHDISTÖTIEDOTE 2.8.2019 - julkaisuvapaa

Svenska Teatern satsaa suomenkieliseen yleisöön

LATAA TIEDOTE

Svenska Teatern storsatsar på finskspråkig publik

LADDA PRESSMEDDELANDE

 

PRESSMEDDELANDE - 3.6 fritt för publicering

 

Svenska Teaterns besökssiffror under spelåret 2018/2019

Besökarantalet ökade med 50%

LADDA PRESSMEDDELANDE

 

PRESSMEDDELANDE - Svenska Teatern sätter upp SJÄLARNAS Ö.
embargo må 25.3, sedan fritt för publicering

Ungdomars psykiska ohälsa är temat i Nya TADAMs pjäs på Svenska Teatern

I Nya TADAMs och Svenska Teaterns samarbete lyfts ungdomars psykiska hälsa fram i strålkastarljuset och upp på stora scenen. Hanna Åkerfelts nyskrivna pjäs Vilja Andas får urpremiär på Stora scenen den 18 maj.

LADDA PRESSMEDDELANDE


PRESSMEDDELANDE - Svenska Teatern sätter upp SJÄLARNAS Ö.
Embargo ti 5.3 kl 19

Svenska Teatern sätter upp 
Själarnas Ö på Stora scenen

PREMIÄR HÖSTEN 2020
Ladda pressmeddelandePRESSMEDDELANDE - EMBARGO 11.2 kl. 16.00

DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup, och Wegelius Kammarstråkar presenterar stolt höstens storproduktion

I det stora landskapet
En sagolik familjekrönika

LADDA PRESSMEDDELANDE


LEHDISTÖTIEDOTE - 11.2.  klo 16.00

DuvTeatern, Svenska Teatern, Resonaarigroup ja Wegelius Kamarijouset esittävät ylpeänä syksyn suurtuotannon

I det stora landskapet
Satumainen perhekronikka

LATAA TIEDOTE


Pressrelease 11.1kl 18.00

Svenska Teaterns succésvit på AMOS fortsätter

PAPPAN med Asko Sarkola i huvudrollen är slutsåld tre veckor innan premiär

LADDA PRESSMEDDELANDE


Pressrelease 3.1 kl 15.00

Svenska Teaterns nästa stormusikal blir något alldeles extra - Mary Poppins flyger till Helsingfors

Svenska Teatern har ställt siktet högt. Hösten 2020 kommer Mary Poppins att flyga över hustaken i London, men det är inne i vår vackra salong vi får uppleva det hela som magisk teater. Vi satsar stort på en välkänd familjemusikal som redan har charmat en hel värld, men aldrig tidigare spelats på svenska i Finland.

Ladda pressmeddelande

Lehdistötiedote 3.1.2019 – vapaa julkaistavaksi klo 15.00

 

Svenska Teaternin uudesta suurmusikaalista tulee jotain aivan erityistä

Mary Poppins lentää Helsinkiin

Svenska Teatern tähtää korkealle. Syksyllä 2020 Mary Poppins lentää Lontoon kattojen yllä, mutta me saamme kokea sen maagisena teatterina kauniissa katsomossamme. Satsaamme suuresti tunnettuun perhemusikaaliin, joka on hurmannut jo kokonaisen maailman, mutta jota ei koskaan aikaisemmin ole esitetty ruotsin kielellä Suomessa.

LATAA KOKO TIEDOTE


Pressrelease 3.1 kl 10.00

Premiär för Scenmåndag. Den 7 januari har vi en kväll med minnessjukdom som tema

Det är premiärkväll för Scenmåndag. Första måndagen varje månad ordnar vi diskussioner, debatter, artistsamtal och liknande program.
Vi bjuder på aktuella teman och intressanta gäster, ofta med anknytning till angelägna ämnen som tas upp i vårt teaterutbud. 

Florian Zeller har skrivit en varm och insiktsfull berättelse om hur det är att tappa minnet. Pjäsen heterPAPPAN och i huvudrollen ser vi Asko Sarkola. Premiär på AMOS-scenen 2 februari. 

Vi har därför glädjen att erbjuda ett kvällsprogram där vi behandlar just minnessjukdomar – om hur vi kan bemöta, vårda och leva med minnessjukdomar i vår omgivning och vardag. Var tredje finländare drabbas i någon form. Den här kvällen kan ge dig både kunskaper och kanske någon värdefull insikt. Hur kan du möta livet som minnessjuk eller hjälpa någon anhörig som drabbats?

Lilli Sukula-Lindblom som leder projektet "Sol i minnet" diskuterar med Regina Santamäki Fischer, som är doktor i vårdvetenskap. På plats finns även våra skådespelare från PAPPAN.

LÄS HELA MEDDELANDET

 


Pressrelease 28.12.2019

ÖNSKEJAG - En förvandlingslek på Svenska Teatern som resulterar i en utställning


Vem skulle du vilja vara för en dag?
Var befinner du dig?
Om du blundar hur låter din önskemiljö?
Vår dramapedagog och publikarbetare Noona Leppinen ställde frågorna, förverkligade visionen och ställer ut svaren i en utställning på Svenska Teatern lö 5.1 - on 30.1 


ÖNSKEJAG är ett publikarbetsprojekt som genomförts på Svenska Teatern under hösten 2018. Projektet utmynnar i en fotoutställning på teaterns NICKEN-scen i januari 2019. 
I utställningen visas fyra personporträtt, önskejag. Bildernas stämning, visuella utformning och önskejagen har tagits fram genom en dramapedagogisk process under handledning av teaterns publikarbetare, scenkonstpedagog Noona Leppinen. Deltagarnas önskemål förverkligades med hjälp av teaterns personal i en förvandlingslek. Upplevelsen fördjupades med klassiska teaterelement: kostymer, mask, scenografi, ljus och ljudvärld. Teatern som konstform tilltalar flera olika sinnen och kan bli en helomfamnade upplevelse. Ett av projektets målsättningar var att tillsammans skapa en förvandlingslek där deltagarna kan “bada i sin bild”, dvs verkligen omringas och omfamnas av miljön, stämningen och känslan av sina önskejag. 
Bildernas huvudpersoner är alla aktiva inom DuvTeatern. En del av dem hör till ensemblen och en del deltar i DuvTeaterns dramaklubb. Från teaterns sida engagerades fastanställd personal från de olika avdelningarna inom huset. För de anställdas del är projektet ett sätt att vara i en direkt kontakt med publiken, något som mer sällan händer i traditionella föreställningssammanhang där en hel del av arbetet sker bakom kulisserna. Samtidigt utforskar teatern hur de materiella resurserna och framförallt den stora skapande- och hantverkskunskapen personalen besitter kunde tillämpas i publikarbetssammanhang. 
ÖNSKEJAG undersöker hur teaterkonsten kan tillämpas inom publikarbete. Vi för samman olika kunskaper, ger människor möjlighet att mötas, ger synlighet för hantverket bakom konstformen och använder teaterns materiella resurser för att skapa upplevelser och engagemang.  

Projektet är en del av teaterns publikarbete som går under rubriken Teater+. Vi erbjuder en omfattande palett av program som fördjupar och breddar teaterbesöket på alla våra scener. Vårt publikarbete riktar sig till teaterbesökare i alla åldrar och är anpassat för olika syften beroende på föreställningen. Publikarbete är inte alltid produktionsspesifikt. Svenska Teaterns publikarbete söker former för dialog och diskussion, engagemang och deltagande och styrs av värderingar om demokrati, jämnställdhet, tillträde och tolerans. 

För mer information, kontakta:
Svenska Teaterns publikarbetare Noona Leppinen
+35850 431 0012

PRESSBILDER
(Bilder ur processen, ej färdiga foton som finns i utställningen)


Pressrelease 4.12.2018
Adde Malmberg vill få publiken att skratta så de kiknar
- Hösten 2019 satsar Svenska Teatern på skrattfest för hela familjen med farsen där allt går fel.

Ladda ner pressmeddelandet


Pressrelease 30.11.2018
Svenska Teatern säljer sitt dotterbolag Ace-Production Ab

Lehdistötiedote 30.11.2018
Svenska Teatern myy tytäryhtiönsä Ace-Production Oy:n

Ladda ner pressmeddelandet / Lataa tiedote


Carl-Gustaf Wentzel  gjorde skillnad
- han blir den första som tar hem det nya priset Skillnaden

Lehdistötiedote 9.11.2018 – saa julkaista heti

LATAA TIEDOTE

Ladda ner pressmeddelandet på svenska

Svenska Teatern esittää näytelmän Muodonmuutos/ Förvandlingen sekä suomeksi että ruotsiksi

Muodonmuutos lähtee Ruotsin kiertueelle kahdella kielellä


Carl Knif on jo nyt erittäin arvostettu koreografi. Kolmisen vuotta sitten hän ohjasi teatterinäytelmän ensimmäistä kertaa.  Hän teki sen omalla vahvalla tyylillään, jossa oli tanssi vahvasti mukana esityksessä.  Franz Kafkan Förvandlingen (Muodonmuutos) oli tanssiteatteriesitys, ja siitä tuli jättimenestys.  Nyt se tulee uudestaan Svenskanin ohjelmistoon ja lähtee myös Ruotsin kiertueelle yhteistyössä Ruotsin valtakunnan teatterin, Riksteaternin, kanssa. Se esitetään siellä sekä suomeksi että ruotsiksi.  Svenska Teatern esittää näin ensimmäistä kertaa historiansa aikana näytelmän suomen kielellä.

Kun Muodonmuutos tuli ensi-iltaan helmikuussa 2016, kriitikot ylistivät sitä. Tampereen Teatterikesä kutsui sen omaan pääohjelmistoonsa samana kesänä. Ruotsissa Riksteatern ihastui niin Carl Knifin ohjaamaan omaperäiseen ja vivahteikkaaseen tulkintaan, että se haluttiin vuoden 2019 ohjelmistoon.

Vähemmistökielten asema Ruotsissa vahvistui vuonna 2010, jolloin kielilakia uudistettiin. Koska suomi on suurin vähemmistökieli Ruotsissa, yhteistyö Suomen teatterikentällä on entisestään vahvistunut. Ruotsissa asuu nykyään yli 600 000 ruotsinsuomalaista, ja he ovat yksi tämän näytelmän keskeinen kohderyhmä.

Ruotsin Riksteatern halusi alun perin näytelmän ohjelmistoonsa myös suomeksi. Keväällä 2019 esitys Muodonmuutos/ Förvandlingen saakin ensi-iltansa Ruotsissa sekä ruotsiksi että suomeksi.

Näytelmä esitetään uudestaan Helsingissä Svenskanin AMOS-näyttämöllä, ja nyt siis myös suomeksi. Näin voimme lisätä kiinnostusta Svenskaniin valmiilla suomenkielisellä näytelmällä.

- Toivomme, että monet niistä jotka eivät ole käyneet Svenskanissa nimenomaan kielen vuoksi, löytäisivät nyt meidät ja huomaisivat kuinka hieno teatteri meillä on, ja että meidän laaja ohjelmistomme on aina suomeksi tekstitetty, Svenska Teaternin teatterinjohtaja Joachim Thibblin sanoo.

Teatterinjohtaja allekirjoitti aiesopimuksen Tukholmassa Riksteaternin kanssa muutama viikko sitten. Sen mukaan yhteistyötä Svenskanin ja Ruotsin Riksteaternin välillä tehostetaan.

Haluamme tutkia yhteistyön mahdollisuutta Ruotsin ja muun Pohjolan kanssa.  Svenska Teatern aikoo toimia luontaisena sillanrakentajana.  Palaamme lähemmin sisältöön, kun se tulee ajankohtaiseksi, mutta selvää on se, että meillä on paljon annettavaa toisillemme yli maanrajojen, Thibblin sanoo.

Tällä hetkellä Lars Norenin näytelmä EPISOD on kiertueella Ruotsissa. Kun Förvandlingen/ Muodonmuutos esitetään, Svenskanilla on kaksi kiertävää esitystä Pohjolassa saman esityskauden aikana. Tämä on jotain aivan ainutlaatuista, mitä ei ole tapahtunut Svenska Teaternissa aiemmin.

Esitykset Svenska teaternissa

la 17.11 klo 19.00 • Förvandlingen: syksyn 2018 ensi-ilta
ti 20.11 klo 19.00 • Förvandlingen
ke 21.11 klo 19.00 • Förvandlingen
pe 23.11. klo 19.00 • Muodonmuutos (suomeksi)
la 24.11. klo 19.00 • Muodonmuutos (suomeksi)
ti 4.12 klo 19.00 • Förvandlingen
ke 5.12 klo19.00 • Förvandlingen
pe 7.12. klo 19.00 • Muodonmuutos (suomeksi)
la 8.12. klo 19.00 • Muodonmuutos (suomeksi)
to 13.12. klo 19.00 • Muodonmuutos (suomeksi)
pe 14.12 klo 19.00 • Förvandlingen
la 15.12 klo19.00 • Förvandlingen
ti 18.12 klo 19.00 • Förvandlingen
ke 19.12 klo 19.00 • Förvandlingen
to 20.12 klo 19.00 • Förvandlingen

” Vivahteikas ja koskettava"
Turun Sanomat

"Bravo omaperäiselle ja trendeistä vapaalle klassikkotulkinnalle!"
"On melkoinen taikatemppu kääntää absurdi klassikko näyttämöteoksen kielelle, mutta ohjaaja Carl Knifiltä se onnistuu. Lavalla nähdään alkuperäisteoksesta taitavasti dramatisoitu, taiteellisesti eheä tulkinta." HS

7.5.2018

Här är hela ensemblen i CHESS på svenska

Nu kan vi avslöja hela ensemblen i CHESS. Tidigare har vi presenterat de fyra huvudrollerna Maria Ylipää, Alexander Lycke, Glenn Edell och Johanna Ström. 
Tillbaka på teatern är bland annat Lineah Svärd som spelade Sophie i MAMMA MIA!, Kristofer Möller som även han medverkade i MAMMA MIA!, spelar Molokov. För första gången tolkas schackspelets domare av en kvinna. Silva Lillrank skall spela den rollen. Här är hela listan!

Pressmeddelande / Lehdistötiedote

11.4.2018

”Svenska Teaterns utökar samarbetet med Sverige”

Världspremiär för Lars Noréns EPISOD i Malmö

På lördag den 14 april är det världspremiär på Malmö stadsteater för Lars Noréns pjäs Episod, i bearbetning av Sofia Jupither.
Föreställningen, som är ett samarbete mellan sex teatrar, är en första del av teaterchef Joachim Thibblins strategi att utvidga ett nära samarbete med stora teaterhus i Sverige.

LADDA PRESSMEDDELANDE

.

23.3.2018 
Nya stjärnskottet Johanna Ström är klar för CHESS på svenska
"Hon är en ny Helen Sjöholm eller Maria Ylipää"

.

10.3
Glenn Edell tillbaka på Svenska Teatern
- Det är mitt livs stora dröm att få vara med i CHESS

PRESSBILD


Pressmeddelande 22.1.2018 – får publiceras omgående

Ladda meddelande

Svenska Teatern har anställt Ann-Luise Bertell som dramaturg – Kristofer Möller blir dramaturg på deltid

Svenska Teatern har anställt Ann-Luise Bertell som dramaturg på heltid. Ann-Luise kommer att jobba i ett nära samarbete med teaterchef Joachim Thibblin då det gäller att hitta en bred och konstnärlig repertoar och för att stärka Svenska Teaterns roll som nationalscen både i och utanför Finland. Dramaturgiatet förstärks ytterligare på deltid med Kristofer Möller.

Ann-Luise Bertell är utbildad skådespelare 1995 från Teaterhögskolan i Helsingfors och har varit verksam som skådespelare, dramatiker och regissör sedan dess. Hon har också skrivit fem böcker, den senaste är romanen "Vänd om min längtan." Ann-Luise var Wasa Teaters chef och dramaturg 2011-15. För närvarande innehar Ann-Luise Bertell också posten som delegationsordförande för Svenska Kulturfonden.

- Att vi lyckats knyta Ann-Luise Bertell som dramaturg till teatern är inget mindre än en fullträff. Hennes teaterkunnande är vida erkänt. Hon täcker ett kunnande som vi behöver då vi skall hitta en bred, konstnärlig och tilltalande repertoar för alla i Finland. Samtidigt behöver vi Bertells täckande kompetens i vår strävan att samarbeta med andra teaterhus i Norden, säger teaterchef Joachim Thibblin. 

Ann-Luise Bertell är entusiastisk över det nya jobbet.

- Svenska Teatern är Svenskfinlands nationalteater och jag ser oerhört mycket fram emot att börja planera dess repertoar och verksamhet, i nära samarbete med övriga personalen. Svenska Teatern ska spela berörande och aktuell dramatik och vara ett spännande kulturcentrum mitt i stan, säger Bertell.

Teaterchef Thibblin är också väldigt glad att vi kan komplettera dramaturgiatet med vår skådespelare Kristofer Möller.

- Hans långa erfarenhet som skådis tillför mycket samtidigt som han blir en naturlig länk direkt till våra anställda skådespelare. Möller har under en tid varit knuten till dramaturgiatet som rådgivare och varit flitig på att läsa manus och gett värdefulla omdömen och information. Kristofer har känsla för texter och skriver också själv dramatik. Senast såg vi hans egen pjäs Rübezahl på AMOS, säger Thibblin.

Svenska Teaterns tidigare dramaturger Linnea Stara och Christoffer Mellgren har själva sökt sig vidare för att planera verksamheten för Labbet. Linnea Stara blir tjänstledig från Svenska Teatern. Labbet r.f. är en förening som arbetar för att öka kvaliteten och kvantiteten av den dramatik som skrivs och spelas på svenska i Finland.

Svenska Teatern har ett gott samarbete med Labbet sedan länge så vi ser fram emot att fortsätta vår dialog med våra nuvarande dramaturger, säger Thibblin.

Kontakta Svenska Teaterns informatör David Lindström för mer information

Tfn 050-5699207

PRESSBILDER
Ladda meddelande


Pressrelease 2.11.2017
Maria Ylipää är tillbaka på Svenska Teatern  - hösten 2018 gör hon en av huvudrollerna i CHESS på svenska

Ladda meddelande / Lataa tiedote
Pressbilder

Pressrelease 24.5.2017
Svenska Teaterns nästa musikal blir CHESS på svenska av Benny Andersson,  Tim Rice och Björn Ulvaeus
Regi: Maria Sid. Bearbetningen av den svenska versionen är gjord av Lars Rudolfsson.

Ladda meddelande

Svenska Teaternin seuraava musikaali on Benny Anderssonin, Tim Ricein ja Björn Ulvaeuksen CHESS

Lataa tiedote suomeksi


Pressmeddelande 22.9.2017
Joakim Åberg är ny styrelseordförande för Svenska Teatern
Ladda meddelande


Pressmeddelande 27.3.2017 kl. 16.00
Svenska Teatern har valt Joachim Thibblin till ny teaterchef
Ladda meddelande
Pressbilder

Pressrelease / Lehdistötiedote: 12.12.2016
Storgård lämnar Svenska Teatern – satsar på teateragenturen ACE
Ladda meddelande

Pressrelease / Lehdistötiedote: 12.12.2016
Johan Storgård - Nöjd och stolt kan jag nu lämna över Svenska Teatern!
Ladda meddelande

- Ylpeänä ja tyytyväisenä voin nyt jättää Svenska Teaternin

Lataa tiedote

BILDER/KUVAT: Johan Storgård

Pressrelease 27.10.2017 
• Svenska Teatern presenterar vinterns storsatsning TOVE av Lucas Svensson

.KLICKA HÄR

BILDER /KUVAT

Lehdistötiedote 27.10.2017:

Svenska Teatern esittelee talven suurproduktion, Lucas Svenssonin kirjoittama uusi  TOVE –näytelmä!

KLIKKAA TÄSTÄ


TIDIGARE PRESSRELEASER

Pressrelease 29.9.2016

• Teaterhuset fyller 150 år söndagen den 2 oktober 2016 – vi firar under hela 2017 då Finland fyller 100 år.

 • 2015 blev Svenska Teaterns bästa på 20 år

 

.

.

.

.

.

fs

ff

mp

mpf

För att bättre förstå våra besökare samlar vi och våra samarbetspartners information om ditt besök med hjälp av cookies. 
Läs mer.

close